Alla inlägg den 7 september 2015

Av hubbeshunddagis - 7 september 2015 11:42

För många hundägare kan kloklippning kännas som en tyngd på axlarna, av rädsla att klippa fel, kanske har man råkat göra det en gång och fått panik, det blöder ju trotts allt en del om man skulle komma åt pulpan. Men jag vill påpeka att det absolut inte är någon fara, självklart känns det lite för hunden men oftast är det våran reaktion som skapar framtida problem när klosaxen kommer fram.

Det är aldrig försent att börja om, och har du valp börja redan vid hemkomsten presentera klosaxen för det lilla knytet. Låt klosaxen ligga framme, kanske på vardagsrumsbordet och medans ni myser framför tv:n på kvällen kan den bara få nudda tassarna till att börja med, kanske har du en tålig och accepterande hund som inte bryr sig så mycket, passa då på att ta en klo i taget och avbryt med mys däremellan. Jag klipper Lokes klor en gång i veckan, alltid på söndagar så håller jag lätt reda på vilken dag det är och de blir häller aldrig för långa. Då lägger jag honom i mitt knä och vi börjar med en stunds mys innan jag tar klo efter klo för att sedan avsluta med ännu mer mys innan vi är klara.

  

Tips och information inför kloklippningen

Det är viktigt att klippa hundens klor med jämna mellanrum. För långa klor kan innebära stort obehag och djuret kan få svårt att gå då klon böjer sig. Det är även större risk för djuret att fastna med klon och skada den, om klorna är för långa.
Hundars klor växer olika fort, och dom sliter på sina klor olika mycket. Vissa behöver få sina klor klippta en gång i månaden eller oftare medan andra klarar sig längre än så. Det är således mycket individuellt och får anpassas utefter just din hunds behov.
Klipp hellre lite och ofta, än mycket och sällan, på så vis håller man pulpan kort. Blir klorna mycket långa växer pulpan med ut.

Unga valpar behöver få sina klor klippta varje vecka, medan vuxna hundars behov påverkas av kvalitén på klorna, och hur aktiv hunden är.

Hundar är särskilt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass kan göra att hunden inte kan följa sin flock. Därför är det extra viktigt att du tränar valpen att ha förtroende för dig när du måste klippa klorna. Det finns speciella klotänger men om din valp är väldigt liten kan det gå bra med en vanlig nageltång.

Det kan det kännas svårt att ta i tu med kloklippning när man är ovan, men du kommer att klarar det. Dela upp problemet tills du känner dig trygg.

Första steget är att hålla valpen stilla i ditt knä. Kom ihåg hanteringsrådet! Steg två - att undersöka tassarna, räkna klor och pilla lite mellan trampdynorna. Tredje steget handlar om att du håller i en tå och rör vid klon utan att klippa. Gör så här många gånger per dag från det att du får hem valpen.

Klotången ska finnas med och låt valpen få undersöka den. Lägg tången då och då mot en tass eller en klo så kommer den inte att upplevas som konstig när du ska använda den på riktigt.

Nedan finner ni en video utav hundcoachen Fredrik Steen när han klipper klor.


Vill du ha hjälp med kloklippningen?

Jag har full förståelse för att man kan uppleva kloklippningen som jobbig och då finns vi här för att hjälpa er.

Denna månaden har vi erbjudande på kloklippning till alla våra dagisgäster för 100:-/klippning ordpris. 120:-

Vi har även ett paketpris på bad och kloklippning för 480:- ordpris. 600:-

Varmt välkomna att boka tid för bad eller kloklippning på tel: 0721-772299 

Erbjudandet gäller våra dagis och pensionatsgäster september ut.



Ovido - Quiz & Flashcards