Direktlänk till inlägg 19 augusti 2015

Att köpa valp eller vuxen hund, tips och information

Av hubbeshunddagis - 19 augusti 2015 07:04

Det är alldeles för enkelt att skaffa hund idag, vare sig det är en valp eller en vuxen hund. Man kan genom ett enkelt klick på blocket få tag i en hund som tycks vara lämplig och hämta den nästkommande dag. Jag tycker inte att detta är ett okej system, vi har ett ansvar som hundägare! Innan vi åker och köper en hund baserat på dess utseende, söta ögon och lurviga svans måste vi rannsaka oss själva och ställa oss frågan: HAR JAG TID FÖR EN HUND?

Det blir allt vanligare att när hunden uppnår tonåren läggs den ut på blocket eller lämnas till ett hundstall för att den inte lyssnar, är för mycket, tuggar sönder och tar över hemmet, en jobbig problemhund som det så fint kallas idag.

Missförstå mig inte nu, jag har full förståelse att det kan hända olyckor eller uppstå andra omständigheter som gör att man måste göra det svåra valet att överlåta sin hund till någon annan. Jag stöttar även flera ideela organisationer som tex Hundstallet där de tar hand om hundar som är i behov av ett nytt hem. Men att skaffa hund och efter några veckor inse att det tar för mycket tid eller att byta hund efter hund så fort de kommit upp i tonåren är inte okej! 


Kanske har tanken slagit dig och du har börjat fundera på att skaffa hund, valp eller kanske överta en äldre vovve.

Här nedan finner ni information och länkar som kan hjälpa dig i ditt sökande.


Till dig som valpköpare

Lägg minst lika mycket vikt vid valet av hundras och valp som av ny bil, bostad eller mobiltelefon. Är det en tex en lugn sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar dig bäst. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. En valp kostar omkring 12 000 kronor och uppåt, men låt inte priset vara den avgörande faktorn; en billig valp kan bli en dyr affär i slutänden. Ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av, läs mer på sidan Hundraser & valpkullar. Ha inte för bråttom när du väljer hundras!

Åk alltid hem till uppfödaren, vare sig det är en renrasig hund eller blandras så vill du se valpen i dess hemmiljö och hur den vuxit upp. Be att få träffa tiken/mamman till valparna, ibland finns även fadern på plats. Åk aldrig till en parkeringsplats eller liknande, de flesta insmugglade hundar säljs via mellanhänder ofta på offentliga platser.

Innan du köper hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Nu har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder, men då är den fortfarande liten och hjälplös. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden.

Mer information om att köpa valp finner du här.


Till dig som söker en vuxen hund

Det finns olika orsaker till att man omplacerar hundar i Sverige idag. Det behöver alltså inte vara en "problemhund" utan det kan bero på ändrade familjeförhållanden, sjukdom osv.

Därutöver finns förstås individer som ägaren av andra orsaker inte vill ha kvar. Kanske kräver hunden motion och aktivitet i en utsträckning som ägaren inte kan tillgodose. Det kan naturligtvis också handla om hundar som har avvikelser i beteendet som inte är möjliga för ägaren att träna bort. Som spekulant på en vuxen hund bör du förhöra dig noga om orsaken till att hunden behöver flytta.

Det finns både fördelar och nackdelar med att bli ägare till en vuxen hund. Mitt råd är att ta reda på så mycket du bara kan om hunden. Fördelen är att grundarbetet förmodligen redan är gjort. Nackdelen är att du inte vet vad hunden har i bagaget och din möjlighet till att påverka hundens uppfostran är mer begränsad.

Ställ så många frågor du bara kan som tex: Är hunden frisk? Är den rädd för något? Hur är den runt människor, barn och andra hundar och djur? Kan hunden vara lös? Koppeltränad? Vaktar den? Jagar den? Ja detta är bara några tips på frågor att ställa, gör en lista och tveka inte. Det gäller din och hundens framtid tillsammans.

För mer info om att skaffa en vuxen hund klickar ni här.


Det finns hur mycket som hels att skriva, vad man ska tänka på osv. Hoppas ni fått lite mer på benen inför hundägarskapet. Här nedan finner ni fler sidor med nyttig information samt länk till Hundstallet som jobbar med omplaceringar av hundar i alla åldrar.


KÖPA HUND.SE

http://www.skk.se/sv/kopahund/


SVENSKA KENNELKLUBBEN

http://www.skk.se/


ALLT OM HUNDAR

http://www.alltomhund.se/


ALLA HUDRASER.COM

http://www.allahundraser.com/


HUNDSTALLET

http://hundstallet.se/


     



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av hubbeshunddagis - 12 januari 2016 11:57

Oj, va längesedan vi gjorde ett inlägg här på bloggen, men nu tyckte vi att det var dags igen. Så nu passar vi på medans våra fyrfota vänner får en välförtjänt vila efter promenader och aktiviteter så här står vi med lunchlådan i handen och ska försö...

Av hubbeshunddagis - 19 oktober 2015 07:14

NYHETER PÅ HUBBES HÖSTEN 2015   Vi vill börja med att tacka för det fortsatta förtroendet ni har för oss när ni lämnar era vänner här på Hubbes, vi vill inte göra er avundsjuka men vi har verkligen världens bästa och mest givande jobb som får del...

Av hubbeshunddagis - 23 september 2015 09:50


Nu är hösten här och allt fler hundägare tar med sin fyrbenta familjemedlem till skogen. Men bland prasslande löv och vidsträckta motionsstråk lurar flera faror för hunden. Vi har samlat en del av farorna här och vad du kan tänka på samt tips om fara...

Av hubbeshunddagis - 7 september 2015 11:42


För många hundägare kan kloklippning kännas som en tyngd på axlarna, av rädsla att klippa fel, kanske har man råkat göra det en gång och fått panik, det blöder ju trotts allt en del om man skulle komma åt pulpan. Men jag vill påpeka att det absolut i...

Av hubbeshunddagis - 3 september 2015 07:55

Hösten är här med sina vackra färger och friska vindar. Även om det kommer "lite" regn då och då så känns det faktiskt riktigt härligt. Många av våra gäster har haft det tufft under sommarens varma dagar och det är härligt att se hur energin kommer t...

Ovido - Quiz & Flashcards