Direktlänk till inlägg 23 september 2015

Höstens faror för Hund

Av hubbeshunddagis - 23 september 2015 09:50

Nu är hösten här och allt fler hundägare tar med sin fyrbenta familjemedlem till skogen. Men bland prasslande löv och vidsträckta motionsstråk lurar flera faror för hunden. Vi har samlat en del av farorna här och vad du kan tänka på samt tips om faran skulle vara framme.


Unghundar men även en del äldre hundar har en tendens att äta olämpliga saker och en av farorna som lurar i skogen är ekollon. Dessa innehåller det giftiga ämnet tannin som är ett frätande ämne som är skadligt för hunden. En vanlig reaktion är att mag- och tarmkanalens väggar blir inflammerade eller att det blir skador på lever eller njurar. Några symptom som uppstår i samband med tanninförgiftning är trötthet, aptitbrist och förstoppning. Eftersom det inte finns någon behandling är det extra viktigt att vara vaksam under skogspromenaden, för att undvika att hunden får tag på ekollon.


Så här års är skogen även full av svampar. Tyvärr är många sorter giftiga för både ägare och hund. Håll hunden inom uppsikt och träna den på att inte äta olämpliga saker under promenaden. Om en hund fått i sig giftig svamp kan symtom vara trötthet, kräkningar och diarré. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att snabbt uppsöka veterinär som kan behandla hunden med kräkframkallande medel och understödjande dropp vid behov.

De farligaste giftsvamparna i Sverige är:
Röd flugsvamp
Brun flugsvamp
Panterflugsvamp
Vit flugsvamp
Lömsk flugsvamp
Toppig giftspindling
Stenmurkla

Generellt så kan man säga att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar.


Vilda djur och insekter Även vilda djur kan ställa till det för hunden. Paddor har ett slags slem på ryggen som kan orsaka illamående och ökad salivutsöndring. Det finns ingen behandling som hjälper mot denna förgiftning men tillståndet går dock över av sig självt. Vildsvin är ett annat djur som är desto farligare för hunden, speciellt vid jakt. Sårskador är en vanlig skada som är förknippad med vildsvinsjakt. Har man riktig otur kan de vassa betarna riva upp hundens buk, vilket ger allvarliga skador. Befinner man sig i vildsvinstäta områden och inte har god inkallning på sin hund är det därför säkrast att hålla den kopplad, då vildsvin kan uppleva hundar som ett hot.

Fästingar förekommer i skogen även under hösten, särskilt i södra Sverige. Vid milt klimat kan de till och med överleva vintertid, så sluta inte att använda förebyggande fästingmedel på hösten. Fästingar kan orsaka borrelia, anaplasma eller i värsta fall TBE, fästingburen hjärninflammation. Muskelvärk, feber och klåda är några vanliga symptom på dessa sjukdomar. Fästingar bör alltid tas bort med en pincett så snart de upptäcks. Tänk på att få grepp om fästingens huvud. Undvik också att vrida eller klämma, dra istället pincetten rakt utåt.


En annan fara som vi bör tänka på nu när mörkret visar sig allt tidigare och tidigare är reflexer.

Det finns en hel djungel av reflexer för både hund och ägare. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex syns du först på 20 meters avstånd. Låt därför inte bara tycke och smak avgöra vilken reflex du ska välja när du är på jakt efter ny.

Något som inte alla tänker på, är att reflexer slits ut ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut. Tänk därför på att reflexvästar som tvättats, koppel som utsätts för väder och vind och reflexer som legat i fickan tillsammans med nycklar åldras och behöver bytas ut. För att kontrollera att en gammal reflex fungerar bra kan du lysa på den samtidigt som du lyser på en ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

• Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt.

• Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa.

• Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband.

• Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.

• Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa.


Hoppas det varit till lite hjälp inför höstens härliga promenade och utomhusaktiviteter!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av hubbeshunddagis - 12 januari 2016 11:57

Oj, va längesedan vi gjorde ett inlägg här på bloggen, men nu tyckte vi att det var dags igen. Så nu passar vi på medans våra fyrfota vänner får en välförtjänt vila efter promenader och aktiviteter så här står vi med lunchlådan i handen och ska försö...

Av hubbeshunddagis - 19 oktober 2015 07:14

NYHETER PÅ HUBBES HÖSTEN 2015   Vi vill börja med att tacka för det fortsatta förtroendet ni har för oss när ni lämnar era vänner här på Hubbes, vi vill inte göra er avundsjuka men vi har verkligen världens bästa och mest givande jobb som får del...

Av hubbeshunddagis - 7 september 2015 11:42


För många hundägare kan kloklippning kännas som en tyngd på axlarna, av rädsla att klippa fel, kanske har man råkat göra det en gång och fått panik, det blöder ju trotts allt en del om man skulle komma åt pulpan. Men jag vill påpeka att det absolut i...

Av hubbeshunddagis - 3 september 2015 07:55

Hösten är här med sina vackra färger och friska vindar. Även om det kommer "lite" regn då och då så känns det faktiskt riktigt härligt. Många av våra gäster har haft det tufft under sommarens varma dagar och det är härligt att se hur energin kommer t...

Av hubbeshunddagis - 25 augusti 2015 16:00

  Jag har fortfarande inte förstått att han är borta, Hubbe kommer inte tillbaka. Jag går med en konstant klump i magen, jag mår illa, samtidigt som jag ler och skrattar. Jag väntar fortfarande på att han ska komma genom dörren när jag ropar, vilk...

Ovido - Quiz & Flashcards